Vooropleiding Hedendaagse Dans Noord-Brabant

Wil jij je graag verder ontwikkelen en ben je op zoek naar een uitdaging? Misschien wil je onderzoeken en ervaren of dans jouw toekomst is? Dan is het naast enthousiasme, ook belangrijk om daar op jonge leeftijd mee te starten. Als je jong bent, leer je gemakkelijker nieuwe vaardigheden en train je je lijf, stem en motoriek als vanzelfsprekend. Dans is continu in ontwikkeling en de eisen liggen steeds hoger. De Vooropleiding Hedendaagse Dans is veelzijdig, werkt met ervaren dansers, hoog opgeleide dansdocenten en is geengageerd in de professionele danswereld. Wil je graag werken aan een brede en stevige dansbasis en/of musicalbasis, dat kan bij de Vooropleiding Hedendaagse Dans, of kortweg VHD. Via deze vooropleiding zet je de eerste stappen  in de richting van een mogelijk professionele dans of musical carriere. De VHD richt zich binnen Brabant op het voorbereiden van dans en musicaltalent op het professionele vak. Gemotiveerde jonge talenten vanaf 8 jaar (groep 5 basisschool) tot en met 17 jaar (Rodenborch College), kunnen zich verder ontwikkelen op de VHD. Te denken valt aan een toekomst als dans docent, moderne danser, musicalperformer of het theater dansvak. De VHD heeft 2 stromingen vanaf het voortgezet onderwijs; De musical stroom en de klassieke hedendaagse  stroom. Binnen beide stromingen werken we naast de basisvakken klassiek, spitzen, urban (hiphop) en modern ook aan acrobatiek en persoonlijke ontwikkeling. Leerlingen die geselecteerd zijn voor de musical stroom volgen daarnaast ook zang en spel.

De VHD 3 A, B en C  valt onder de klassieke-hedendaagse stroom. De VHD 3 M valt onder de musical stroom. In de VHD 1 en VHD 2 werken de leerlingen breed en krijgen ze improvisatie, klassiek, modern, spel, choreografie en zangworkshops aangeboden. 

De Vooropleiding Hedendaagse Dans is een professionele, kleinschalige en particuliere dans opleiding, ondergebracht in een stichting zonder winstoogmerk. Het doel van de VHD is jong talent een stevige en goede brede dans, zang en spel basis mee te geven en voor te bereiden op de toelatingseisen voor een voortgezette dansopleiding.
Er wordt gewerkt aan danstechnische vaardigheden, creatieve ontplooiing, zang- en spel vaardigheden en dansoriëntatie. Tijdens voorstellingen werk je aan performance skills en theatrale vaardigheden. De VHD is dans-Kunst met een hoofdletter K. De VHD staat voor Kwaliteit en kennisoverdracht door professionals en uitvoerend performers. Vakkundige docenten helpen de jonge talenten zich verder te ontwikkelen. VHD docenten zijn naast betrokken ook beschouwend, analytisch en hebben doorgaans podiumervaring als danser in het professionele werkveld van de kleine of grote podia. Het docententeam is bekend, ervaren en getraind om jonge talenten te begeleiden in  de verschillende facetten van dans, zang en spel. 

De Vooropleiding Hedendaagse Dans hanteert meerdere niveaus.

  • VHD 1 (groep 5 en 6 basisonderwijs)
  • VHD 2 (groep 7 en 8 basisonderwijs)
  • VHD 3-A (voortgezet onderwijs)
  • VHD 3-B (voortgezet onderwijs)
  • VHD 3-C (voortgezet onderwijs)
  • VHD 3-M (voortgezet onderwijs) De VHD 3 lessen zijn ondergebracht in de VMBO-t, HAVO en VWO van middelbare school het Rodenborch College (klik hier voor meer informatie). Dit is erg aantrekkelijk want je volgt de danslessen binnen het normale reguliere rooster, zoals je ook de overige leervakken volgt. Je mede leerlingen delen dezelfde passie en zijn net als jij enthousiast, gemotiveerd en willen zich verder ontwikkelen op dans, spel of zang vlak. 

Interesse in de Vooropleiding Hedendaagse Dans? Kom dan naar onze voorstelling in Perron-3 in Rosmalen op zondag 29 juni '19. Tickets via de webshop van perron-3.

Waarover dien je te beschikken? De Vooropleiding Hedendaagse Dans is er voor jou als je naast talent beschikt over bovengemiddelde technische en fysieke capaciteiten, ambitie en doorzettingsvermogen.
Die bovengemiddelde vaardigheden bevinden zich in een van de categorieën: hip-hop, modern, jazz of klassiek. Voor de musical stroom zoeken we leerlingen met bovengemiddelde zang en spel vaardigheden. 
Bovengenoemde kwalificaties worden voor toelating door ons getoetst tijdens een auditie. Alle deelnemers aan een auditie starten met een dansauditie. Wanneer je wil deelnemen aan de VHD 3 M, de musical stroom, die je ook zang en spel auditie te doen. 

Samenwerking, uitwisseling, visie en projecten

De VHD werkt graag samen met het werkveld en haar partners. Dit doet de VHD door het realiseren van bijzondere projecten. Deze projecten bieden de jonge dansers van de VHD de mogelijkheid om al vroeg in aanraking te komen met wat het vak dans of musical inhoudt. De leerervaringen en mogelijkheden die de leerlingen van de VHD uit de regio Den Bosch hierdoor krijgen zijn uniek en dragen bij aan hun ontwikkeling en visie op dans en musical. De persoonlijke ontwikkeling en ambities van de leerlingen staan voorop.

Onze missie: Jong talent dichtbij huis professionele en hoogwaardige lessen bieden, hierdoor wordt talent in staat gesteld zich te scholen volgens de laatste internationale trends en eisen op dans, zang en spel gebied. In samenwerking met het Rodenborch College streven wij ernaar om VHD leerlingen hun middelbare school diploma te laten behalen met de mogelijkheid om op het hoogst haalbare niveau dans en musical lessen te volgen. Dit is mogelijk door een maatwerk rooster voor iedere leerling van de VHD op het Rodenborch. 

Naast goede techniek lessen werken we ook aan persoonlijke ontwikkeling. Het ontwikkelen van een eigen idioom en ontdekken van eigen vaardigheden en kwaliteiten dragen bij aan zelfstandige en eigentijdse dansers en performers (musical of uitvoerend danser of docent) voor de toekomst.

Docenten VHD

De VHD werkt met professionele docenten. Docenten die hun sporen hebben verdiend in de danswereld en jong talent kunnen begeleiden en verder helpen met het ontwikkelen van hun danscarriere.
De dagelijkse coördinatie en zakelijke leiding valt onder de verantwoordelijkheid van Geraldine van de Griend. Het bestuur van de Stichting VHD bestaat uit Monique van Dongen, Jhorna Erkens en Linda Gerits. Sandra Klijn draagt de artistieke verantwoordelijkheid voor de VHD.  Er wordt nauw samengewerkt met docenten van dansvakopleidingen.

Vooropleiding Hedendaagse Dans i.s.m. Het Rodenborch College uit Rosmalen

De Vooropleiding Hedendaagse Dans [VHD] werkt samen met Het Rodenborch College uit Rosmalen. Leerlingen met een VMBO-t, HAVO of VWO profiel kunnen de lessen op de VHD volgen. De organisatie van de VHD-leerlingen valt onder de verantwoordelijkheid van topsportcoordinator Niels van Alebeek.