Programma van de Vooropleiding Hedendaagse Dans

Inhoud van de opleiding

De opleiding aan de VHD is onderverdeeld in 4 verschillende niveaus die in een doorlopende leerlijn worden opgebouwd. VHD 1 en 2 richt zich op leerlingen in de basisschoolleeftijd, VHD 3 (a,b,c) is bedoeld voor leerlingen in het voortgezet onderwijs.  In de eerste jaren van de VHD volgen de leerlingen naast hun VHD klas minmaal 1 uur klassiek ballet en minimaal 1uur modern, streetdance-jazz, selectie of urban. De dansvakken voor VHD 3 leerlingen (vmbo, havo, vwo) zijn klassieke dans, jazz/urban, moderne dans, dansimprovisatie en korte workshops of modules waar specifieke dansvaardigheden zoals bijvoorbeeld tapdance, afro, repertoire nationale ballet, acrobatische vaardigheden ect. ook worden aangeboden. In de eindfase van de VHD maken de leerlingen door stages kennis met het werkveld. Voor stages en begeleiding werkt de VHD nauw samen de partners. De danslessen vinden plaats in de dansstudio's van Dans & Balletstudio Geraldine in Hintham. Alle brugklas leerlingen van de Vooropleiding dansen in de jaarlijkse schoolmusical van het Rodenborch. Daarnaast dansen alle leerlingen in dansvoorstellingen van de VHD, verzorgen zij gastoptredens bij amateur balletscholen en zijn ze te zien tijdens presentaties van uiteenlopende projecten in de regio.

De VHD is een brede opleiding met een uitgebreid programma. Als je wordt toegelaten op de VHD volg je het volledige programma. Het accent ligt op de hedendaagse dans, zoals de dansstijlen van Cunningham, Graham en Limon. Klassieke en moderne dans geldt als basis en is een vast onderdeel voor alle leerlingen. Om een goede start te maken bij het Hoger Onderwijs en de buitenlandse concurrentie aan te kunnen, is het van belang dat de toekomstige docenten en/of dansers all-round en op hoog niveau lessen volgen. Dit houdt in dat er naast de basis theater dansvakken zoals, klassiek en modern ook les wordt gegeven in hip-hop, improvisatie, choreografie, body conditioning, persoonlijke ontwikkeling en acrobatische vaardigheden. Het versterken van het lijf en soepel houden van alle ledematen is een vast onderdeel in de diverse lessen. 

De klassieke lessen worden in 2 stijlen onderwezen, namelijk middels de Vaganova stijl en de Cecchetti methode. De Cecchettit methode is internationaal erkend en ondergebracht bij de Imperial Teachers of Dancing. Het biedt een duidelijke opbouw in niveaus waarbij de leerlingen kracht, techniek, discipline en een sterke co√∂rdinatie ontwikkelen. De Vaganova stijl wordt onderwezen op de dans academies in Nederland en wordt om deze reden ook aangeboden op de VHD. 

Er worden gemiddeld 2-jaarlijks, onafhankelijke en objectieve toetsen georganiseerd in samenwerking met de Imperial Society of Teachers of Dancing. De klassieke lessen dragen ertoe bij dat de leerlingen die sterker zijn in Hip-hop, jazz of modern een klassieke basis krijgen waar zij in alle andere dansstijlen profijt van hebben.

Niveau groepen, optredens en student-exchange

Er wordt gewerkt met individuele op maat gemaakte roosters en niveaugroepen. Deze zijn niet gebonden aan een bepaalde klas of leerjaar. Leerlingen volgen op de VHD allemaal hun eigen leerlijn, waarbij het de bedoeling is dat de leerlingen aan het einde van de opleiding qua niveau aansluiten bij de toelatingseisen van een voortgezette dansopleiding. In de praktijk betekent dit dat leerlingen die sterker zijn in bepaalde onderdelen voor die betreffende onderdelen op een hoger niveau les krijgen dan de andere leerlingen van hun VHD klas. Leerlingen die wat zwakker zijn in bepaalde onderdelen krijgen de mogelijkheid hun niveau bij te spijkeren of eerder gemiste lesstof in te halen in een aangepast programma.Tijdens examens en voorstellingen krijgen leerlingen de mogelijkheid hun vorderingen te laten zien en podiumervaring op te doen. Voorstellingen kunnen in de vakantie periode of in het weekend plaatsvinden. Er kunnen ook uitwisselingen van studenten plaatsvinden, nationaal of internationaal. Betreffende studenten worden hiervoor geselecteerd, dit vindt plaats op uitnodiging. leerlingen dienen er rekening mee te houden dat naast het schoolrooster en dansrooster er extra mogelijkheden worden aangeboden om aan je talent te werken. 

Periode onderwijs als basis om het beste uit jezelf te halen

Wij werken volgens de laatste trends uit de wetenschap naar de principes van het periode onderwijs, waarbij intensiteit en rust gedurende het jaar, ieder trimester en wekelijks worden ingebouwd. Dit minimaliseert het aantal blessures en zorgt voor minder uitval gedurende een seizoen. Voorbeeld: De eerste periode na de zomervakantie trainen wij het hele lijf om het weer gereed te maken voor dans. De opbouw van springoefeningen wordt langzaamaan in het hele programma (dus alle lessen) opgevoerd. In februari is de jaarlijkse voorstelling en wordt er vooral veel tijd vrij gemaakt voor repetities. In april zijn de jaarlijkse balletexamens en wordt er vooral ingeroosterd op klassieke techniek.  Door periodisering in het dans onderwijs, blijven de dansers uitgedaagd en geprikkeld en halen zij het beste uit zichzelf. 

Toelatingseisen en aanmelden

Voldoende dansante en fysieke aanleg. Dit wordt getest tijdens een auditie.
Je kunt je aanmelden voor de auditie door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Niveaus

VHD 1 en VHD 2: Het vooropleidingstraject Hedendaagse dans, basisschoolgroep 5 t/m 8.

Het dansonderwijs op de VHD 1 en 2 vindt buiten reguliere schooltijden plaats en bestaat uit minimaal 3 verschillende danslessen per week. Leerlingen kunnen daarnaast ook deelnemen aan bijzondere projecten georganiseerd voor de VHD. Wij stellen het op prijs als de schoolleiding op de hoogte wordt gebracht van deelname aan het VHD programma. 

VHD 3: Het Vooropleidingstraject Hedendaagse Dans i.s.m. Rodenborch-College te Rosmalen.

Door de professionele Vooropleiding Hedendaagse Dans wordt danstalent in staat gesteld om in samenwerking met het Rodenborch-College een passend lesprogramma te volgen in combinatie met dans. Het Rodenborch-College is een Topsport Talentschool en beoogt door maatwerk de danstalenten te ondersteunen in de ontwikkeling van hun danstalent.

Het dans programma op vmbo-t/havo/vwo aan het Rodenborch College te Rosmalen wordt verzorgd door de Vooropleiding Hedendaagse Dans. Leerlingen die worden toegelaten op de VHD volgen op het Rodenborch College tijdens schooltijd en/of aansluitend op de schoolroosters dansles bij de VHD. 

Voor meer info over het volgen van de Vooropleiding via het Rodenborch College kun je hier meer lezen.

Leiding Stg. VHD

Geraldine van de Griend
Zakelijke leiding VHD en verantwoordelijk voor dagelijkse coordinatie

Monique van Dongen
Voorzitter bestuur en Zakelijke leding VHD

Linda Gerits & Jhorna Smidt
Bestuurlijk advies VHD

Sandra Klijn & Robin Berkelmans
Artistieke leiding VHD

Niels van Alebeek
Leiding topsport en LOOT leerlingen en verantwoordelijk voor dagelijkse coordinatie roosters dansleerlingen op Rodenborch