Programma van de Vooropleiding Hedendaagse Dans

Inhoud van de opleiding

Gespecialiseerde opleiding voor danstalent met een brede basis en een uitgebreid programma

  • VHD 1 en 2 richt zich op leerlingen in de basisschoolleeftijd. De dansvakken zijn modern, klassiek, impro, zang en spel.
  • VHD 3 richt zich op het voortgezet onderwijs.  De dansvakken voor vmbo-t, havo en vwo zijn klassieke dans, spitzen, jazz/urban, moderne dans, dansimprovisatie, acro-dans, body conditioning, persoonlijke ontwikkeling en workshops waar specifieke dansvaardigheden zoals bijvoorbeeld Afrikaanse dans, repertoire van een klassiek ballet  ook worden aangeboden. 
  • Er zijn 2 richtingen VHD 3: hedendaags-muziektheater en hedendaags-klassiek.
  • In de eindfase van de VHD kunnen de leerlingen die auditie willen doen d.m.v. stages op amateurdansscholen kennis maken met het werkveld.
  • Alle danslessen vinden plaats in  's-Hertogenbosch.
  • Alle leerlingen dansen in dansvoorstellingen van de VHD, verzorgen gastoptredens bij amateur balletscholen, lokale basisscholen en zijn te zien tijdens presentaties van uiteenlopende projecten in de regio.

Als je na een succesvolle auditie wordt toegelaten op de VHD volg je het volledige dansprogramma. Leerlingen die aangenomen worden voor de richting hedendaags-muziektheater volgen naast het dansprogramma ook zang en acteerlessen. Het accent bij de richting hedendaags-klassiek ligt op klassiek ballet en moderne dans, deze lessen zijn een vast onderdeel voor alle leerlingen in alle richtingen. Voor toekomstige docenten, dansers en musical performers is het van belang om vanaf jonge leeftijd te starten met all-round en hoog niveau training, want jong geleerd is oud gedaan! Dit houdt in dat er op de VHD naast de basis theater dansvakken zoals, klassiek en modern ook les wordt gegeven in hip-hop, improvisatie, choreografie, body conditioning, persoonlijke ontwikkeling en acrobatische vaardigheden. Het opbouwen van kracht en lenigheid is een vast onderdeel in alle lessen. 

De klassieke lessen worden gegeven in de Vaganova stijl en de Cecchetti methode. De Cecchetti methode is internationaal erkend en ondergebracht bij de Imperial Teachers of Dancing (www.istd.org). Het biedt een duidelijke opbouw in niveaus waarbij de leerlingen kracht, techniek, discipline en een sterke co√∂rdinatie ontwikkelen. De VHD leerlingen doorlopen het Cecchetti programma versneld. De Vaganova stijl wordt onderwezen op de dans academies in Nederland en wordt om deze reden danook aangeboden op de VHD. Er worden onafhankelijke en objectieve dansexamens klassiek en contemporary georganiseerd in samenwerking met de Imperial Society of Teachers of Dancing. 

Niveau groepen, optredens en student-exchange

Er wordt gewerkt met individuele op maat gemaakte roosters en niveaugroepen. Deze zijn niet gebonden aan een bepaalde klas of leerjaar. Leerlingen volgen op de VHD een eigen leerlijn, waarbij leerlingen aan het einde van de VHD opleiding streven naar aansluiting bij de toelatingseisen van een voortgezette dansopleiding op HBO en/of MBO niveau. Leerlingen die sterker zijn in bepaalde onderdelen krijgen meer uitdaging in de les of worden daarvoor doorgeplaatst. Leerlingen die meer tijd nodig hebben voor bepaalde onderdelen krijgen de mogelijkheid hun niveau bij te spijkeren of eerder gemiste lesstof in te halen in een aangepast programma.Tijdens examens en voorstellingen laten leerlingen hun vorderingen zien en doen podiumervaring op. Voorstellingen kunnen ook in de vakantie periode of in het weekend plaatsvinden. Op uitnodiging vinden uitwisselingen van studenten plaats, zowel nationaal als internationaal. Leerlingen kunnen naast het reguliere dansrooster extra mogelijkheden aangeboden krijgen voor optredens of extra lessen om zo nog meer aan hun talent te werken. 

onderwijs in periodes, om het beste uit jezelf te halen

Op de VHD wordt gewerkt met periode onderwijs, waarbij intensiteit en rust gedurende het jaar, ieder trimester maar ook wekelijks worden ingebouwd. Dit minimaliseert het aantal blessures en zorgt voor minder uitval gedurende een seizoen. Hoe ziet dit eruit? De eerste periode na de zomervakantie trainen leeringen hun corestability. Doel: voldoende sterk en lenig starten aan alle danlessen. De opbouw van springoefeningen wordt gefaseerd in het hele programma (dus tijdens alle lessen) opgevoerd. In juni/juli is de jaarlijkse voorstelling en wordt er tijd vrij gemaakt voor repetities van de choreografien. Medio april zijn de jaarlijkse Cecchetti balletexamens en wordt er extra ingeroosterd op klassieke techniek. Op de laatste dag van de week is de les body conditioning en persoonlijke ontwikkeling ingeroosterd zodat er wekelijks fysiek en mentaal gereflecteerd kan worden. Door periodisering in het dans, zang en spel onderwijs, halen de VHD leerlingen het beste uit zichzelf. 

Toelatingseisen en aanmelden

Wil je auditie doen? Tijdens de auditie wordt naast voldoende dansante en fysieke aanleg ook gekeken naar ambitie, potentie en muzikaliteit. Leerlingen die auditie doen voor de richting hedendaags- muziektheater dienen naast de dans auditie ook de  zang en spel auditie met goed gevolg af te leggen. 
Je kunt je aanmelden voor de auditie door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of het contactformulier op de site in te vullen. Je krijgt dan een persoonlijke uitnodiging wanneer er weer audities zijn. 

Niveaus

VHD 1 en VHD 2: Het vooropleidingstraject Hedendaagse dans, basisschoolgroep 5 t/m 8.

Het dansonderwijs op de VHD 1 en 2 (3,5 uur) vindt buiten reguliere schooltijden plaats en bestaat uit klassiek ballet, moderne dans, improvisatie, choreografie, spel en zangworkshops. Leerlingen kunnen daarnaast ook deelnemen aan bijzondere projecten georganiseerd voor de VHD. Leerlingen worden getraind en wanneer zij daaraan toe zijn, officieel geexamineerd middels de Cecchetti ballet methode. De VHD leerlingen doorlopen het Cecchetti programma versneld. 

VHD 3: Het Vooropleidingstraject Hedendaagse Dans & musical/muziektheater i.s.m. Rodenborch-College te Rosmalen.

Door de professionele Vooropleiding Hedendaagse Dans wordt dans- en musical talent in staat gesteld om in samenwerking met het Rodenborch-College een passend lesprogramma te volgen in combinatie met dans, zang en spel. Het Rodenborchcollege is een Topsport Talentschool en beoogt door maatwerk de danstalenten te ondersteunen in de ontwikkeling van hun dans, zang en spel talent. 

Het VHD programma op vmbo-t/havo/vwo aan het Rodenborch College te Rosmalen wordt verzorgd door de Vooropleiding Hedendaagse Dans. Leerlingen die worden toegelaten op de VHD volgen op het Rodenborchcollege tijdens schooltijd en/of aansluitend op de schoolroosters dansles bij de VHD. 

Voor meer info over het volgen van de Vooropleiding via het Rodenborch College kun je hier meer lezen.

Leiding Stg. VHD

Geraldine van de Griend
Zakelijke leiding VHD en verantwoordelijk voor dagelijkse coordinatie

Monique van Dongen
Voorzitter bestuur VHD

Linda Gerits & Jhorna Erkens
Bestuurlijk advies VHD

Sandra Klijn & Robin Berkelmans
Artistiek advies VHD

Niels van Alebeek
Coordinator topsport & dans en verantwoordelijk voor dagelijkse coordinatie roosters dansleerlingen op Rodenborch

Docenten: Nina v.d. Heijden, Ellis van Veldhuizen, Mark Snels, Dimitra Kolokouri, Dorry Langenberg, Anne-Marijn Smulders, Jozan van Balkom, Sandra Klijn, Nick v.d. Heijden, Hannah Zwaans, Robin Berkelmans, Geraldine v.d. Griend.

Fysiotherapeut: Bart van Dinther

ton romboutsAmbassadeur: Dhr. Ton Rombouts
Voormalig burgemeester van 's-Hertogenbosch
"Ik ben geraakt door de passie van Geraldine en de fijne mensen om haar heen. Het gaat hen om meer dan een dansopleiding alleen. Om Bildung, om de vorming tot zelfstandige, vrije en goede persoonlijkheden. 
Daarom wil ik graag een ambassadeur voor hen zijn."